Діти ростуть – ми старіємо

Текст і фотографії: Ханну та Ойлі

Цілі два роки з нашого останнього візиту в Україну! Ми відчайдушно хотіли провести Різдво в Домі Друзів, хоча подорожі здавались нездійсненними через пандемію та загрозу війни. Коли ми їхали, хтось побажав нам гарної погоди – насправді, погода була найменшим, що нас турбувало.

Розкіш прямого перельоту – це спогад про те, що Білорусію потрібно уникати. Київ зустрів нас дощем, але гарним в різдвяних вогнях. Ми поспішили в Піски, щоб зустріти старих і нових друзів та побачити оновлення Дому Друзів.

Ой, як виросли діти!

Дитина за два роки сильно виростає, і дитина раптом стає дорослою. Обіймаючи їх, нам іноді доводилося тягтись! Крістіні вже 13 років, і вона так добре вивчила англійську, що дуже допомогла нам у перекладі.

Ми бачили фотографії нових кімнат у Домі Друзів, але приємні гостьові кімнати та сучасна і простора кухня все одно були сюрпризом. Ми негайно використали кухню, готуючи пряничне тісто для завтрашньої випічки.

Більше десяти дітей охоче користувалися своїми качалками навколо столів. Чимало з тих, хто зазвичай приходив в Дім Друзів, були хворі на грип чи коронавірус. Здається, що випічка пряників дається дітям природньо. Багато хто з них зробив це вперше, але все пройшло добре.

Як приємно знову зустрітися з командою! Ми також були раді познайомитися з новими членами команди. Але одного не вистачало: пані Надії, яка померла понад рік тому. Ми відвідали могилу Надії, щоб висловити нашу тугу.

Загрозливі перспективи та чудові пам’ятки

Новини про підготовку до війни збентежили нас. Наші українські друзі неохоче говорили про загрозу війни, хоча вона постійно тихо присутня. Дитяче Посольство не може впливати на міжнародну політику, але може по-своєму готуватися до найгіршого випадку. Ми почали збирати провізію для Дім Друзів та для сімей. Разом з Міріам та Боасом ми написали лист-звернення до наших друзів у Фінляндії та Швеції.

Дитяча різдвяна вечірка та трапеза включали, як завжди, молитву за мир. Цього разу це була дуже щира молитва. Чому ці щасливі та невинні діти мають жити під загрозою війни?

Під час різдвяних вихідних у Домі Друзів мала бути тиша. Ми з бухгалтером Юлією вирішили поїхати потягом на західну Україну, до історичного міста Кам’янець-Подільський. Нам вимірювали температуру на вокзалі, і ми не могли не помітити український спосіб носіння маски: під носом… Нам доводилося показувати свої сертифікати про COVID при вході на вокзалі, потяги, готелі та ресторани.

Кам’янець-Подільський виявився дуже цікавим і красивим: замки та церкви з різних районів, романтичне Старе місто, приємні ресторани. Різдвяні вихідні скоро закінчилися, і ми повернулися у спальному вагоні.

Повернувшись в Дім Друзів, ми спекли більше пряників з сім’єю Тані. Міріам і Ойлі приготували фіно-шведську різдвяну їжу для команди. Вони насолоджувалися нордичними стравами, такими як оселедець, морквяна запіканка, шинка та північний олень холодного копчення. 10-місячна Емма Свєти оцінила фруктовий десерт.

Новий рік – найбільше сімейне свято в Україні, тому ми з кількома сім’ями ходили за продуктами. Ми також відвідали кілька будинків, які вже знали, і кілька нових, які ми бачили лише у Facebook. Наші друзі вдома знову в’язали різдвяні подарунки. На цей раз ми привезли трикотаж дітям із сім’ї, яка втекла від війни з Луганська. Вони розпочали нове життя у новому домі – сподіваюся, що їх не знищить нова війна!

Перед вильотом додому ми залишилися на ніч в Києві. У новинах розповідалося про переговори Байдена та Путіна, але від них ніхто нічого особливого не очікував. Було погано від’їжджати й залишати наших друзів у такій тяжкій ситуації. З іншого боку, ми старіємо і втомлюємося, тому повернутись до нашої рідної та стабільної Фінляндії та у тепло домашньої сауни було великим привілеєм.

Коли ми заснули вдома, нам снилася Україна.

Ханну та Ойлі Рясянен

Поширювати любов

Similar Posts