Майбутнє і надія

Діти-біженці у Швеції та Фінляндії
Ханну і Ойлі

Ті самі діти, яких ми зустрічали в Україні минулого Різдва. Такі ж швидкі й чарівні, як тоді. Але те, що вони пережили за ці місяці. Бомбардування, обстріли, ночі й дні в підвалах та укриттях. Переїзд, чужа країна і мова.


у Швеції

Ми відвідали місто Ескільстуну в Швеція, щоб зустрітися з нашими дорогими друзями, які щодня збираються в «Дому друзів» у церкві Елім. У них все добре – Боас і Міріам зробили чудову роботу, знайшовши житло, облаштували будинки, зібрали та купили одяг та взуття, доглядали за охороною здоров’я та виконували службові завдання.


Матері вдячні за хороші зовнішні обставини. Але коли говорять про Україну, їхні очі та їхні голоси виявляють тугу. Бути біженцем – справа непроста. Вони не хотіли покидати свої домівки. Скільки це триватиме? Що залишилося від рідного села? Скільки жителів села врешті повернуться туди?

Школярі швидко вивчають нову мову. Чи розпочнуть осінній семестр у Швеції? Деякі з них бачать тут світліше майбутнє, ніж у спустошеній рідній країні. Які рішення доведеться прийняти сім’ям

Завжди приємно зустрічатися з нашими українськими друзями. Цього разу радість затьмарюється сумом. Здається таким неправильним, що дехто вже вдруге тікає від війни: спочатку зі сходу України, а тепер на чужій землі.
Ми пам’ятаємо нашу першу зустріч з Іллею декілька років тому в рідному селі. Малюк зустрів нас біля воріт із зубною щіткою в руці. Він деякий час спостерігав за нами, дав Ханну свою зубну щітку, міцно взяв його за руку і показав нам навколо. Зараз у Швеції Ілля та його друзі лізуть до нас на коліна, люблять бути смішними та сміються. Діти, здається, добре оговталися від жахів.

У Фінляндії

Ми знайшли нових українських друзів. Поруч з нами живе мама Ірина та її семеро дітей. Батько залишився в Україні захищати країну. Їхнього рідного міста вже немає – це був Маріуполь.
Фінській владі знадобився час, щоб почати виплачувати допомогу, на яку мають право біженці. Тож ми з Іриною та іншою матір’ю-біженкою пішли за продуктами. Так само, як і в Україні: мами наповнювали свої візки, а Дитяче Посольство розраховувалося на касі.

Українці у Фінляндії висловлюють вдячність за всю допомогу. Але ми повинні пам’ятати, що Україна насправді робить для нас більше: захищає нас і всю Європу. Нові дружні стосунки є для нас винагородою. Було приємно почути, як діти співають на концерті – вся родина музична. Сподіваємося, що скоро настане мир і ми зможемо приєднатися до наших друзів у відновленні України.

Поширювати любов

Similar Posts