|

Осінь у Домі Друзів: життя дітей в тіні повітряних тривог

Осінні спогади

друзів? Найперше це теплою сонячною, майже літньою погодою. Це дало змогу дітям проводити час на вулиці. А що може бути кращим для дітей, ніж у веселих іграх спілкуватися з друзями.

А ще чим запам’яталася осінь? Повітряними тривогами. Особливо в перші дні навчального року.

‌Життя дітей під звук повітряних тривог

Ми й досі не можемо забути березень 2022р., коли наше село було окупований.

Аа нічні тривоги? Лягаєш спати і не знаєш, куди летить куди прилетить?

Ми й дотепер дихаємо страхом за життя наших земляків та рідних нам людей. Сумом боліємо за тих, хто передчасно у засвіти.

‌Вислухати та підтримати: допомогти дітям впоратися з тривогою

Як це все сприймають діти? Вони не дивляться і не слухають новин. Але бачать і відчувають поведінку своїх батьків, які обговорюють ситуацію в Україні. Які говорять про своїх родичів, які зараз десь там на війні. До них дзвонити не можна.

Ця тривога передається дітям. Іноді, зненацька, діти проявляють негативні емоції. І тоді з ними потрібно говорити про щось хороше.

‌Пропонувати погратися разом, згадати про часи, проведені з батьками. І обов’язково уважно вислухати дитину. Це допомагає.

‌За порогом жовтень, яким він був ?

Знову повернемось до вересня місяця, а точніше до п’ятьох хлопчиків однокласників: Роман, Владислав, Денис та брати близнюки Арсен і Артем. Для них місяць вересень завжди вважався найважчим місяцем. Це ж чому, запитаєте?

‌По-перше, замість однієї вчительки, яка навчала їх від 1-го класу, з’явилось багато нових вчителів. Це нові обличчя, нові імена, та й сам тембр голосу в кожного вчителя різні.

‌З’явилось багато нових предметів. Підручників повний ранець. А деяких підручників зовсім не вистачає. Їх треба скачувати з інтернету. Інтернет часто пропадає, або погасло світло. Це створює проблеми. А до цього всього треба звикнути, все потрібно запам’ятати.

‌А тут ще й часті повітряні тривоги. То чим вже запам’ятається цей місяць вересень 2023р. Можливо записом зошиті з математики, де стоїть записано лише дата і написано класна робота.

‌Почувся сигнал повітряної тривоги. Все швиденько складається в наплічники і всією школою поспішають до укриття. Укриття пристосоване тільки для того, щоб пересидіти повітряну тривогу, дочекатися сигналу відбій і знову рушати до класу. Навчання продовжується далі. Щоб навчатися, в укритті немає для цього умов.

‌Час невизначеності

Буває, що діти сидять в укритті півгодини а буває й три години. Вже пройшло 1 чи 3 уроки. Опрацювати матеріал цих уроків потрібно вдома. Добре якщо опрацювати потрібно не нову тему, а матеріал на повторення.

‌Це так згадують п’ятикласники урок математики вересневого дня та згадка залишиться в пам’яті і про інші предмети. Повітряні тривоги лунають часто, іноді і не 1 раз на день. Від такої біганини діти стомлюються. У них погіршується настрій, вони стають дратівливими. Про яке засвоєння навчального матеріалу може йти мова?

‌Дім Друзів: гавань для гри та навчання

Коли діти приходять Дім Друзів вони граються. В грі діти забувають про тривожність, стають самі собою. Стають Дітьми.

Декілька слів про інших дітей. Таня, Саша, Аріна, Альбіна дівчатка однолітки. Валерія, Святослав, Ілля та Назар молодщі за них. Кирило та Софія старші за всіх. Доречі, вони повернулися із закордону і навчаються в своїй рідній школі.

‌Їхні спогади про вересень 2023р. будуть схожими з їхніми друзями, адже всі вони проживають в одному селі, ходять в школу та разом приходять Дім Друзів.

‌Осінь з присмаком війни

Місяць жовтень почався теплими погожими днями. Дуже гарна в цей час погода і красива. Жовте червоне листя на кленах і березах яскраво виглядає на фоні зелених сосон та ялин. Дітям подобається робити дощ з листя. Підкинувши кольорове листя вгору. Спостерігати як вона повільно, як метелики, кружляє і падає на землю. Всю цю красу затьмарюють повітряні тривоги, в треба швидше ховатися.

‌В другій половині жовтня дощових днів стало більше. Дрібний дощик, наче крішіто, міг сипатися з неба цілий день. Дощ не дощ, а в укриття бігти треба, бо повітряні тривоги стають частішими і довшими.

Попереду зима

Попереду зима. Як її пережити? Адже орки стають злішими. Накривають снарядами Україну щодня. І вдень, і вночі.

Хочуть нас заморозити? Не вийде. Ми віримо і молимося щодня. Хай наша молитва захищає наших воїнів ЗСУ, які захищають нашу Україну і нас.

‌Допомога від друзів

А десь далеко за кордоном, у Швеції та Фінляндії, люди співчувають українським дітям. Дякуючи їхній допомозі, наші діти мають змогу проводити свій вільний час в Домі Друзів.

Наша команда з Дому Друзів разом з дітьми дуже-дуже вдячні за всю підтримку та допомогу. Ми молимося і дякуємо Всевишньому за все хороше, що він нам посилає. Молимось щоб якнайшвидше в Україні настав мир.

Раїса Миколаївна, педагогиня в Домі Друзів

Поширювати любов

Similar Posts