Рік у мене почався під щасливим знаком

2017 для мене розпочався відразу після Новорічного свята з поїздки в Україну 2-6 січня. Під час поїздки я мав можливість брати участь у роздачі сім’ям новорічних подарунків від Дитячого Посольства як у Києві, так і в Пісках.

Важко уявити більш цікаву і плідну мету поїздки. Добросердя, тепло і радість, із якими сім’ї нас зустріли, справили приголомшливе враження. Можу сказати, що мій 2017 рік почався під дуже щасливими знаками.

Написавши ці часто вживані слова «щасливі знаки», я зупинився і замислився над тим, що таке щастя і як це ‒ бути щасливим насправді. У чому людина може переживати відчуття щастя?

У західних культурах, зосереджених на індивідуальності, щастя і поняття «бути щасливим» часто пов’язано з перемогами, досягненнями, матеріальними благами і самовираженням.
У східних культурах щастя і бути щасливим насамперед означає мати хороші відносини між людьми, в суспільстві, близькість природи та маленькі хвилини щастя в будні.

Грецький філософ Демокріт сказав приблизно за 400 років до нашої ери: «Щасливий той, хто не сумує про те, чого в нього немає, а радіє тому, що в нього є». Дуже гарне посилання сучасній людині. На жаль, сучасні люди все-таки хочуть того «великого щастя» так пристрасно, що не можуть задовольнитися тим, що у них вже є.
Моє особисте бачення щастя і поняття «бути щасливим» я описую у своєму вірші.

Щастя знайдеться, відшукавши

Щастя не знайдеться пошуком,
щастя знайдеться, відшукавши.

Щастя ‒ це не тільки любов гаряча,
вогонь почуттів, чуттєве захоплення.

Щастя в житті людини
завжди теж таїться в буденному.

Щастя у сміху дитини,
в усмішці сивочолого старця.

Щастя в мерехтінні вечірньої зорі,
в шепотінні ялин, у плюскоті води.

Щастя у співі птахів,
у красі квітів, у гуркоті водоспаду.

Щастя в блакиті небесної вуалі,
в запаху смоли і в сауни димі.

Щастя ‒ це стежки мрії,
це час разом із другом.

Щастя завжди з тобою в дорозі,
якщо тільки зумієш його знайти.

Після цих роздумів можу від щирого серця переконувати читачів цього блогу, що ті кілька днів у Києві та Пісках подарували мені повною мірою відчуття щастя.


І наприкінці хочу ще раз сказати теплі слова подяки Мір’ям і Боасу за організацію програми і за всі плідні розмови, що стосуються нашої спільної діяльності.

Маркку Холопайнен

Поширювати любов

Similar Posts